De Lunda spelen zijn het grootste indoor handbalevenement ter wereld. Ze worden gehouden van 26 december tot en met 30 december in Lund, Zweden.

In 2018 hebben bijna 700 (!) verschillende teams uit vele landen meegedaan. De meeste deelnemers komen uit Zweden en de landen rondom zoals Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Daarnaast komen deelnemers ook uit landen als België, Israël, Slowakije en uiteraard Nederland.

In 1978 zijn de Lunda spelen voor het eerst gehouden en zijn nu uitgegroeid tot het grootse evenement dat het nu is.

Handbalschool Rijnmond heeft in 2014 voor het eerst meegedaan met de Lunda spelen. Dit is zo goed bevallen dat het nu een jaarlijks terugkerend onderdeel is op de kalender. Naast de sportieve ervaring is het voor de deelnemers ook een onvergetelijke gebeurtenis. Het thema van de Lunda spelen is niet voor niets “Making memories for life”.

Individuele ontwikkeling
Meedoen aan de Lunda spelen betekent jezelf ontwikkelen. Niet alleen als handballer maar ook als mens, hoe je bent. Elk team van de HSR dat meespeelt op de Lunda spelen heeft 2 begeleiders. Zij gaan samen met jou bekijken wat jouw individuele doelstellingen zijn voor het toernooi en hoe je die kunt bereiken. Je gaat naar Zweden om de wedstrijden te spelen maar zeker ook om te groeien in jouw spel als handballer. Het is sowieso anders dan anders omdat je niet met je eigen team speelt waarmee je ook bij jouw vereniging speelt. Je speelt op de Lunda spelen met andere kinderen die ook trainen op de HSR en in dezelfde leeftijdscategorie zitten.

Wie mogen mee?
Alle kinderen die trainen bij de HSR kunnen zich inschrijven om mee te gaan naar de Lunda spelen. Deelname is op vrijwillige basis. Iedere speler van de HSR besluit zelf of hij/zij mee wil naar Zweden. Wij kunnen en willen iedereen aanraden om ten minste één keer mee te gaan. Deelnemen aan de Lunda spelen betekent jezelf 4 dagen onderdompelen in handbal, wedstrijden spelen, kijken naar en aanmoedigen van andere teams van de HSR en vooral heel veel genieten, praten, lachen, lol maken, nieuwe vriendschappen sluiten, elkaar beter leren kennen, jezelf ontwikkelen en vooral héél véél plezier hebben.

Ook voor ouders en broertjes/zusjes die zelf niet spelen is het een onvergetelijke ervaring. De sfeer, de openingsavond, de wedstrijden, het enthousiasme, de teleurstelling, het aanmoedigen, de wedstrijdspanning, het spektakel. Eénmaal in Lund geweest, wil je elk jaar weer terug.

Het toernooi
De Lunda spelen zijn voor spelers vanaf 8 jaar tot en met 19. De HSR heeft als jongste groep Boys 11 / Girls 11. Elke team wordt ingedeeld in een poule met deelnemers in dezelfde leeftijdscategorie. De eerste twee dagen van het toernooi zijn de poulewedstrijden. Je speelt dan 4 of 5 wedstrijden, afhankelijk van de grootte van de poule. Op de derde dag begint de knock-out fase. Verlies je de wedstrijd, dan lig je eruit. Win je de wedstrijd, dan mag je door naar de volgende ronde. De knock-out fase bestaat (meestal) uit vier wedstrijden. Op de laatste dag van het toernooi zijn de finalewedstrijden.

Praktische informatie

De reis – per bus
Elk jaar gaan de deelnemers en begeleiders van de HSR met een bus naar Zweden. Deze vertrekt in de nacht van 25 op 26 december rond 1.00 uur uit Rotterdam en is dan aan het begin van de middag op de plaats van bestemming.

De reis – per auto of vliegtuig
Deelnemers kunnen ook op eigen gelegenheid naar Zweden reizen. Dit kan per auto of vliegtuig. De reis per auto is ongeveer 900 km en gaat via Duitsland en Denemarken naar Zweden. De meest gebruikte route gaat via de veerboot Puttgarden – Rodby en de brug Kopenhagen – Malmo. Hiervoor zijn combitickets te koop die vooraf gereserveerd kunnen worden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Scandlines https://www.scandlines.com/tickets-und-tarife/tickets-and-prices/puttgarden-rodby

Vliegtickets zijn te reserveren via de diverse websites en reisorganisaties. De meeste mensen kiezen voor een vlucht Schiphol – Kopenhagen en nemen vanaf daar de trein naar Lund of maken gebruik van een huurauto.

Slaapplaatsen
De spelers en hun begeleiders van de HSR slapen in een school in Lund. Wij vragen jaarlijks aan de organisatie of wij in de Polhemskolan mogen overnachten. Deze school ligt zeer gunstig ten opzichte van de Sparkasse Arena waar de opening van de Lunda spelen wordt gehouden en de bussen van de organisatie vertrekken. Tot op heden hebben wij het geluk gehad dat ons verzoek is ingewilligd.

De ouders en meereizende broertjes en zusjes die niet spelen, dienen zelf voor hun overnachtingsplek te zorgen. Er zijn in Lund en Malmo diverse hotels, B&B’s en AirBnB’s. Voor hotelreserveringen geldt vaak, hoe eerder geboekt, hoe lager de prijs. Let op:  voor de 11-jarigen die NIET in de school slapen maar bij hun ouders, dienen de ouders zelf een overnachtingsplek te boeken.

Vervoer ter plaatse
Tijdens de Lunda spelen rijden er speciale bussen die ingezet worden als pendelbussen tussen de diverse locaties waar de wedstrijden worden gehouden. De deelnemers kunnen gebruik maken van deze bussen op vertoon van hun Lundacard. Soms lukt het niet om de bus te halen of moet een team zo vroeg op om bij een wedstrijd te komen dat het haast geen doen is, in dat geval kan er een beroep worden gedaan op de meegereisde ouders met een auto. Hoewel ouders niet verplicht zijn om te rijden, wordt dit in alle gevallen wel enorm gewaardeerd door de kinderen en begeleiders.

Eten & drinken
Met hun Lundacard kunnen de deelnemers ontbijt, lunch en diner halen in de daarvoor ingerichte schoolkantines. De kinderen eten gezamenlijk met hun team.

Kosten
Natuurlijk is deelname aan de Lunda spelen niet gratis. Voor de deelname van 2019 hebben wij nog geen zicht op de kosten. Wel kunnen wij een indicatie geven op basis van de kosten van 2019. Voor 2019 waren de kosten als volgt vastgesteld:

 - Deelname, busreis, accommodatie en Lundacard  €         375,00
 - Deelname, accommodatie en Lundacard   €         205,00
 - Lundacard  €         150,00
 - Busreis als supporter  €         175,00

                                                  


                                                                       


Deel deze pagina