Sinds half januari van dit jaar mag ik me de nieuwe voorzitter van Handbalschool Rijnmond noemen. Tijd om mezelf even voor te stellen.

Ik ben Thomas van Ophem, 19 jaar en sinds kort de nieuwe voorzitter van Handbalschool Rijnmond. Zelf ben ik elf jaar geleden begonnen met handballen bij ABS in Bathmen, waar ik na twee seizoenen over ben gestapt naar AHV Achilles Apeldoorn. Na zes jaar bij deze club te hebben gespeeld, ben ik vanwege mijn studie verhuisd naar Rotterdam, waarna ik het handbalspelletje weer heb opgepakt bij Feyenoord Handbal.

Sinds ik bij Feyenoord Handbal ben gaan spelen, heb ik me vrijwel volledig gefocust op beachhandbal; tijdens het zaalseizoen door blijven trainen om in het beachseizoen te kunnen pieken. Een aantal hoogtepunten als resultaat hiervan zijn het spelen van de Champions Cup in Sicilië, de EBT Finals in Spanje en het Europees Kampioenschap Beach Handball in Bulgarije met de Nederlandse herenselectie.
Naast het handbal ben ik momenteel bezig met m’n laatste jaar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Beachhandbal als stimulans van zaalprestaties
Eén van de dingen die mij erg aanspreekt aan Handbalschool Rijnmond is de combinatie van zaalhandbal en beachhandbal die aan de talenten wordt aangeboden. Het belang van beachhandbal voor de ontwikkeling van talenten in de zaal wordt soms door spelers onderschat. Door het spelen van beachhandbal leren spelers onder andere inzicht te krijgen in overtalsituaties, worden andere technische vaardigheden aangeleerd en worden spieren rondom de enkel en core versterkt. Wat op het zand wordt geleerd, komt onbewust goed van pas bij het spelen in de zaal.


Daarnaast is beachhandbal een goede opstap voor een stap richting een nationale zaalselectie; het meemaken van scoutingsdagen voor beachhandbal selecties, is voor een talent weer een ervaring die meegenomen kan worden voor scoutingsdagen van zaalselecties. Als een talent, na een scoutingsdag voor een beachselectie, vervolgens in het traject van voorselectie tot wedstrijdselectie belandt, kan het geselecteerd worden voor een eindtoernooi. Het goed presteren op internationaal niveau kan op korte termijn een positieve bijdrage leveren aan de groei van een speler.
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat veruit de meeste spelers zich focussen op een plek in de zaalselectie, maar er toch verassend veel jeugdspelers eerst in een beachselectie terecht komen. Dit laat zien dat de vaardigheden die op het zand ontwikkeld worden, mogelijk een voordeel bieden om succes in de zaal te behalen.

Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren aan de individuele talentontwikkeling om de spelers de kans te geven het maximale uit zichzelf te halen, met plezier op de eerste plaats.

 

 

Deel deze pagina